L´ Importància de l´ Entrenador de Porters

Avui dia quan el nostre fill decideix ser porter de futbol. Una de les consignes que hem de tenir present com a pares; és que el seu fill es diverteixi i si l´ apunta a un Club, l’ideal és que tingui el seu E.D.P (entrenador de porters).

Els Clubs de Futbol Base es preocupen cada vegada més en tenir els seus propis entrenadors de porters de futbol. L’evolució que ha tingut la figura del porter en l’última dècada és brutal. Antigament el porter només estava per blocar o rebutjar la pilota, en l’actualitat el porter és un jugador més de camp i té una importància vital en el seu equip. Un porter pot començar una jugada de manera tàctica i donar una velocitat a el sistema de joc. Per aquest motiu la formació específica d’un porter és fonamental i fins i tot crucial en alguns dels molts moments d’un partit de futbol.

Quan decideixim entrenar porters el primer que hem d´observar és el seu nivell i agrupar aquests porters en grups reduïts (màxim quatre). Com a avantatge la relació social i personal es fomenta més. Hem de tenir sempre en compte que els porters no s’ensenyen de forma grupal, ells requereixen un entrenament individual i molt personalitzat. Cada porter té les seves rareses i vicis a corregir.

PLANIFICACIÓ DE UNS ENTRENAMENTS = SENTIT COMÚ
Lo primer, és fer-lo més amè. Si un porter es diverteix estigues segur que li serà molt més fàcil aprendre. Els punts principals van variant segons edat i / o nivell són:

* Psicologia.
* Coordinació.
* Tècnica.
* Tàctica
* Físic.

Quan es planifica una sessió d’entrenament hem de pensar en exercicis coordinats, en els quals estigui integrat treballar la tecnificació, la forma física amb el propi pes de l’porter (depèn sempre de l’edat). En etapes amb més edat, començarem amb l’aixecament extra, com poden ser peses etc …

Hem de pensar que tots els entrenaments han d’estar estructurats i pensats per quan tinguem situacions reals de partit. Per això quan començem a entrenar, el primer que fem és donar una petita introducció del que realitzarem i aplicar motivació per no caure en la rutina i això alhora en avorriment.

Arribem a un partit; vestuari = xerrada, anem escalfant “ment”. Un escalfament sempre deu anar de menys a més, acabar de forma òptima i mirar els ulls al teu porter amb una complicitat única. Doncs el mateix fem quan arribem a un entrenament de porters, al principi una petita xerrada de motivació i a posteriori els exercicis d’escalfament. Essent habitual acabar amb alguns consells dels diferents exercicis a realitzar.

Anem ara a la coordinació. L´ideal és introduir a mitjant d’l’escalfament algun tipus d’exercici de coordinació. El cervell coordina molt més quan el teu cos está en un estat òptim. Pel que hem de reforçar la coordinació corporal sense estar molt cansat i tampoc si acabes de començar. Hem de saber triar el moment òptim.

La velocitat, salt de potència en definitiva explosivitat …
Com més gran potència millor salt. Si som capaços d’ajuntar la potència i velocitat anem per bon camí. Quan arribes a la teva màxima potència ets capaç d’aconseguir unes intervencions que a la vista de l’espectador semblen impossibles. Tot això se li suma tècnica, coordinació, física i ment. El que vol dir que estàs treballant de forma correcta.

Què passa quan un porter no està preparat mentalment?
Posem el cas d’un porter de futbol Professional. Passa el més obvi; un error lamentable i per més “inri” si acaba en Gol. Si aquest porter està ben preparat i el porter ha estat ensenyat per tenir la ment forta. Tenim un gran avenç, perquè per cometre una fallada sent porter i encaixar un gol “tonto” s´ha d’estar preparat perquè, per això son porters i es col·loquen abaix d´una porteria de 7,32 x 2,44 cm.
Un porter com Iker Casillas quan cometia un error, la forma gairebé habitual era recriminar la decisió a la seva defensa i tot seguit donar animo al seu equip, amb la cara sempre a dalt, sabent el mateix l’error garrafal que acabava de cometre. És una forma de llevar-se la pressió i mai l’equip contrari ha de percebre la teu inseguretat o mal estar en aquest moment. Ja estindrà temps de supervisar on va estar l’error, asseient tranquil·lament i treballar per corregir aquest error.

Prepara’t per a l’error, són inconvenients de l’ofici. Recorda només fallen els valents que es col·loquen abaix dels TRES PALS.